Vertailu, Blog

Optibeam Savage 20

Ensimmäisenä valona meillä on esittelyssä Optibeamilta mielenkiintoinen kaukovalouutuus ns. ’peruskokoluokasta’.  Kyseessä on siis 20-tuumainen eli hiukan yli 50cm pitkä ja noin 8cm korkea paneeli.  Savage-mallistostahan löytyy erikokoisia vaihtoehtoja alkaen 12-tuumaisesta pikkupaneelista aina 50-tuumaiseen järkäleeseen. Sekä pyöreitä valoja kolme mallia 5”,7” ja 9”.

Pakettia kun lähdetään avaamaan ja sisältöä tutkimaan, niin sieltä löytyy kolmenlaisia kiinnikkeitä asentamista varten; alakiinnikkeet liukukiskoon, päätykiinnikkeet sekä paneelin takauraan tulevat alakiinnikkeet. Mukana on myös ylätuet, jotka tulevat tarpeeseen jos asennusalusta ei ole tarpeeksi tukeva, vaan valo värisee tai tärisee epätasaisuuksien yli ajaessa. Liitäntäjohto on pitkä, yli kaksi metriä, joten sen voi viedä vaikka kytkennässä käytettävän releen luo konehuoneen suojaan. Mukana tulee myös liittimen vastakappale tiivistä kytkentää varten. Lisäksi paketista löytyy myös tarpeelliset ohjeet opastamaan kytkentää.

Savage 20 Streetshine Ambient- parkkivaloratkaisu oranssina ja valkoisena

 

Itse valoon sitten. Paneelissahan on kaksi toimintatehoa, e-hyväksytty teho, jonka referenssiluku on 40 ja ilmoitettu 1lux kantama 382 metriä, ja lisäksi double-up –tila, jolla 1lux kantama kasvaa 517 metriin. Myös parkkivaloon on kehitetty hauskannäköiset valaistukset, se heijastaa parkkivalon kuin se tulisi koko heijastinpinnan alalta eikä pelkästään yhdestä tai useammasta ledistä. Samoin sen väri on vaihdettavissa valkoisesta oranssiin. Kaukovalokeilan värisävy on viileän valkoinen, jonka ilmoitettu värilämpötila on 5700K. Värilämpötila on siis led-lisävaloissa tähän asti yleisimmän 6000 kelvinin ja normaalin päivänvalon välimaastossa.

 

Savage 20 valokeila Double- Up toiminnolla, ilman auton omia valoja. 

 

Keilan muotoa voisi kuvailla varsin onnistuneeksi, siitä on tehokkaasti rajattu ylimääräinen ja joka suuntaan leviävä hajavalo pois. Keilaan on muotoiltu keskelle kauemmas valaisevaa vaakasuuntaisen ellipsin muotoista spottia sekä sivuille pehmenevä pientareita valaiseva leveä osa keilasta. Tuo keilan tehokas rajaus helpottaa varsin mukavasti asennuksia erilaisiin autoihin ja myös alemmaksikin keulaan, koska lähialuetta valaiseva ja yleensä näkemistä haittaava etualan kirkkaus on saatu keilasta lähes kokonaan pois. Myös toiminta lumisateella ja ylipäätään huonommalla ajokelillä, kun ilmassa on epäpuhtauksia helpottuu rajatulla keilalla, kun ei ole hajavaloa heijastumassa lumihiutaleiden tai sumun/vesipisaroiden kautta takaisin kuljettajan ja matkustajienkin silmiin haittaamaan näkemistä. Mitä tulee itse toimintaan huonommalla kelillä niin tässähän ei ole minkäänlaista kehystä linssin reunoilla, joka edesauttaisi esim. rännän kertymistä linssiin.

Optibeam Savage 20 on siis varsin pätevä yleisvalo ja sopii erityisesti alas asennettavaksi.

Vertailujen kirjoittaja on tekniikasta kiinnostunut perusautoilija, joka aktiivisesti tutkii ajoneuvovalaisimien ja lisävalojen ominaisuuksia sekä toimintaa eri tilanteissa ja olosuhteissa.  

Related Posts